De aanbevelingen in het rapport van Aartsen leidde tot een programma van aanbevelingen onder de noemer interbestuurlijk programma versterking VTH, kortweg IBV-VTH. Dit is een breed programma met 6 deelprogramma’s of pijlers met elk een ander thema. De eerste pijler van het programma gaat over de versterking van de omgevingsdiensten zelf, met name over de eisen waar een robuuste dienst aan moet voldoen.
Criteria Robuuste diensten
Naast een aantal basisvoorwaarden zijn er 6 factoren (kpi’s= kritische prestatie-indicatoren) beschreven die iets zeggen over het gewenste functioneren van een omgevingsdienst. Aan die 6 kpi’s heeft men vervolgens normen gekoppeld, zodat ook kan worden gemeten of een dienst aan die norm voldoet. Deze door VNG, IPO, omgevingsdiensten en Rijk gezamenlijk ontwikkelde criteria richten zich op 6 elementen: omvang dienst, kwaliteitsborging, innovatievermogen, continuïteit, sturingsvermogen en congruentie met de regio. Het is de bedoeling dat alle diensten in Nederland gaan voldoen aan alle gestelde criteria.
Toetsing aan criteria
Dit proces begint met een zelftoets. De RUD LN heeft, net als de andere 28 diensten, een (zelf)toets ingevuld en ingediend bij het Ministerie van I en W. Uit de zelftoets bleek dat niet aan alle criteria voor robuustheid wordt voldaan. De volgende stap is het maken van een plan van aanpak om wel te kunnen gaan voldoen aan de criteria voor een robuuste dienst. Afgesproken is dat dit plan van aanpak 1 april 2024 wordt ingediend. De omgevingsdienst heeft dan tot 1 april 2026 om de voorstellen uit dat plan te implementeren en daarmee wel te gaan voldoen aan de criteria. De geschetste planning betekent dat de RUD LN binnenkort moet starten met het maken van dit plan.
Bijlagen: RIB en medewerkersbrief