Patricia Palmen (VNG) nam de aanwezigen mee in de stand van zaken rondom de aanstaande Omgevingswet. De omgevingswet legt een grote verantwoordelijkheid bij zowel gemeenten als initiatiefnemers. Dit echter niet dat het werk er minder leuk door wordt. ‘Integendeel’, aldus Palmen. ‘Het werk wordt zo mogelijk leuker omdat medewerkers actief kunnen meedenken met de initiatiefnemer, met zorg voor de leefomgeving. Er ontstaat een nieuwe vorm van samenwerking, samen met de planmakers, omdat we de leefomgeving niet alleen beschermen maar er ook meer ruimte komt om te ontwikkelen.’
Peter Vaessen (CC RUD) nam ons mee in een kijk op inspectieview Milieu. Technisch zijn we klaar om aan te sluiten, maar om daadwerkelijk gegevens aan te leveren moeten we nog wat stappen zetten binnen onze VTH-applicatie.
Jan van der Biesen en Jan Emonts lieten ons zien hoe de gemeente Peel en Maas zich voorbereidt op de Omgevingswet. In de gemeente Peel en Maas werkt men al enige tijd volgens het principe van de
nieuwe Omgevingswet. Initiatiefnemers en belanghebbenden worden uitgenodigd samen in gesprek te gaan. De gemeente regisseert en faciliteert.
De Omgevingswet biedt kansen, zo Jan van der Biesen. Omarm de verandering die op ons afkomt en zie het als een kans. In de video hieronder geven Jan van de Biesen en Jan Emonts hun visie op de aankomende Omgevingswet. Het sprekende voorbeeld van de reconstructie van het kasteel van Kessel laat zien waar een goede omgevingsdialoog en toe kan leiden.
Vervolgens werden er een aantal workshops gegeven waar de medewerkers in kleinere groepen aan hebben deelgenomen. Patricia Palmen (VNG) deed dat over het onderwerp 'de omgevingstafel', Ruud Vranken (gemeente Roermond / RUD) over het onderwerp 'Van inrichting naar MBA', en Wim Coopmans (Provincie Utrecht) over een succesvolle samenwerking in de regio.
We hopen in het najaar wederom een fysieke bijeenkomst te kunnen organiseren!